Mamamo

” Ma Maman et moi ”

Even tijd voor ons twee

Met trots kondigen wij de geboorte van ‘Mamamo’ aan, een nieuwe samenwerking tussen vroedkunde en kinesitherapie.

Mamamo bestaat uit 3 gedreven jonge mama’s met een passie voor baby’s, zorg en zwangerschap.

Uit onze eigen ervaringen als (aanstaande) moeder vonden wij dat begeleiding en ondersteuning van zwangere vrouwen of pas bevallen mama’s een must is. Daarvoor volgden wij verschillende opleidingen en sloegen we de handen in elkaar en is ‘Mamamo’ ontstaan.





Vroedvrouw Hannelore Cabooter is een jonge mama van 3 kinderen. Ze is ervaren draagconsulente en gespecialiseerd in babymassage en zwangerschapsmassage. Van zwangerschapswens tot opvolging na de geboorte staat Hannelore jou bij als vroedvrouw.

Kinesitherapeut Hannelore Samyn, mama van 2 flinke zonen en expert in bekkenbodemtherapie. Je wordt als mama van zwangerschap tot na de bevalling ondersteund met pre- en postnatale kine.
Lore Laleman is als gedreven jonge mama gepassioneerd door baby’s en kinderen. Ze geeft workshops babymassage en verwelkomt jullie in de babywellness. Je baby voelt zich ontspannen en helemaal relaxt in de jacuzzi,tijdens zijn/haar wellnessmomentje.

Aanbod

 1. Prenataal

Zwangerschapsmassage 

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. 

Voordelen: 

Een zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend. Het kan ook veel lichamelijke voordelen hebben:

 • Het verhoogt je mentale gezondheid. Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. De aanmaak van stresshormonen wordt juist lager door een massage. Heb je tijdens je zwangerschap last van angstige gevoelens of stress? Dan kan een zwangerschapsmassage een uitkomst zijn.
 • Je slaapt beter. Een zwangerschap kan je slaapritme flink verstoren. Na een massage kan je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
 • Het verlicht pijnklachten. Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn, schouderpijn en krampen. Een massage maakt je spieren soepel en verlicht de pijn.
 • Je houdt minder vocht vast. Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Vooral tijdens de laatste maanden kan je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere vochtafdrijving.
 • Het verbetert je bloedcirculatie. Dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en voor verlichting van spataderen.
 • Het versterkt je weerstand. Door een massage slaap je beter, maak je positieve hormonen aan en heb je een betere bloedsomloop. Dit alles zorgt voor een sterker immuunsysteem: je wordt minder snel ziek.
 • Het verkleint de kans op een vroeggeboorte. Onderzoek laat zien dat zwangerschapsmassages de kans op een vroeggeboorte verkleinen. Daarnaast zorgt een massage voor een lagere kans op complicaties bij je baby na de bevalling. 

Zwangerschapsmassage gebeurt het best vanaf het tweede semester.

Er zijn een aantal situaties waarin je een massage beter kan uitstellen tot na je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je last heb van:

 • Hoge bloeddruk
 • Trombose
 • Spataderen
 • Hartklachten
 • Koorts

Heb je een bepaalde aandoening en twijfel je of een massage kwaad kan? Overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog voor je je laat masseren. 

Tarieven :

55€ per sessie

Een sessie duurt 90 minuten

Contact:

GSM: 0496/69 62 74

Workshops:

Er worden op regelmatige basis workshops gegeven in de praktijk. Volgende thema’s komen binnenkort aan bod:

EHBO bij kinderen en baby’s 

Tijdens deze workshop gaan we wat dieper in op de levensreddende handelingen die je kan toepassen wanneer je baby zich verslikt, stikt, valt of zich verwondt. Welke huisapotheek heb je best in huis? Een must voor elke ouder en/of baby-oppas

Data: 5 maart om 17u 

Tarief: 20€ per persoon 

Groepsles: mommy fit class (to be)

De mommy fit class is een leuke groepssessie voor zwangere vrouwen. Er wordt op een verantwoorde manier wordt bewogen, met een erkende coach van Mums en Bubs. Zwangere vrouwen die aan lichaamsbeweging doen voelen zich beter, hebben minder last van kwaaltjes en herstellen sneller na de bevalling! Dit blijkt uit vele wetenschappelijke studies. Zwangere vrouwen die samen sporten voelen zich ook beter in hun vel. Kortom, enkel maar voordelen dus! 

Data:

Woensdagnamiddag: 14u30-15u30

Zaterdagochtend:   

10u- 11u

Tarief:

10€ per les 

Vroedvrouw aan huis of in de praktijk

Zie pagina vroedkunde 

Voorbereiding tot bevallen – prenatale kine

Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven waarin je lichaam heel wat veranderingen ondergaat. Sommige van deze veranderingen kunnen de nodige hinder met zich meebrengen. Kinesitherapie kan tijdens en na de zwangerschap de klachten voorkomen, reduceren of behandelen alsook je helpen bij een optimale voorbereiding op je bevalling.  Het is wel van belang een kinesitherapeut te contacteren met de specifieke bekwaamheid in pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie. Volgende zaken worden in de praktijk behandeld: 

 • Urinaire incontinentie

Ongeveer 58% van de zwangere vrouwen heeft last van urineverlies tijdens de zwangerschap. Een gericht oefenprogramma voor de bekkenbodemspieren bij een gespecialiseerd therapeut kan de incontinentie verminderen en behandelen.

 • Bekken- en lage rugpijn

Er wordt geschat dat ongeveer 2/3 van de zwangere vrouwen te maken krijgt met lage rugklachten en 1/5 met bekkenpijn. Uit studies blijkt dat vrouwen hier nog te weinig hulp voor zoeken, terwijl kinesitherapie effectief is gebleken om de klachten te reduceren. Een individueel programma op maat gemaakt kan de pijn doen dalen

 • Angst voor de bevalling

Veel vrouwen hebben angst voor de komende bevalling. Dit is gerelateerd met meer epidurale verdovingen en nood aan medische interventies tijdens de bevalling. Kinesitherapie kan je helpen om je hierop voor te bereiden en zo de mentale impact van angst te reduceren. In een 3-tal sessies wordt je klaar gestoomd om rustig te bevallen. Een goed voorbereide mama begint met een geruster gevoel aan de bevalling, wat niet onbelangrijk is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een vrouw die prenatale kine heeft gevolgd minder angst heeft om te bevallen. Deze voorbereiding omvat een bondige uitleg wat er precies gebeurd met het lichaam als er een baby wordt geboren, hoe een wee in elkaar zit, welke zaken neem je best mee naar het verloskwartier en hoe verzorg ik mezelf de eerste dagen om complicaties te voorkomen? Ik toon je enkele houdingen om de arbeid op te vangen en hoe je juist moet persen. Kortom, een goed voorbereide mama is er twee waard! 

2. Postnataal 

Massage na de bevalling

Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel in balans te brengen.

Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.

Tarieven: 55€ 

Duur: 90 minuten 

Contact: GSM: 0496/69 62 74

Babymassage:

Babymassage is een unieke manier om je verbonden te voelen met jouw baby. Wij begeleiden en tonen je voor hoe het in zen werk gaat, zodat je dit thuis kan toepassen. Na 6 weken kan je geleidelijk aan beginnen masseren. Zorg er enkel voor dat dit tussen 2 voedingen in gebeurd zodat je baby geen volle of lege maag heeft.  

Babymassage heeft tal van voordelen:

 • Het stelt je baby gerust
 • Het is een warme en intense manier om verbondenheid te voelen tussen jou en je baby
 • Het is een positieve manier van communiceren
 • Het stimuleert de ontwikkeling van je kind 
 • Het vermindert fysieke ongemakjes zoals obstipatie of darmkrampjes

Er is mogelijkheid om dit te doen in combinatie met de babywellness of een tummy tub badje!

Tarieven: 25€ individueel voor 35 minuten.

Zin om samen met een vriendin dit te doen? Aarzel niet en vraag er ons naar!

Contact: 0499/14 05 90 of info@praktijkdegordel.be

Babywellness of hydrotherapie 

In onze praktijk is er vanaf januari 2022 een hydrotherapiebad voorzien voor baby’s van 2 weken tot 1 jaar. Dit is een leuke aanvulling op onze babymassage. 

Voordelen babywellness:

 • Babywellness (baby floating en babymassage) bevordert de band tussen ouders en hun baby,
 • Biedt een moment van rust tussen ouders en baby
 • Stimuleert de motorische ontwikkeling
 • Versterkt en versoepelt de spieren
 • Heeft een positief effect op het slaapgedrag
 • Goed voor de bloedsomloop
 • Ontwikkelt het lichaamsbewustzijn en stimuleert de ontwikkeling van het evenwicht en coördinatie
 • Babywellness heeft een positief effect op stress bij zowel ouders als bij de baby,
 • Stimuleert de spijsvertering en vermindert de darmklachten
 • Geeft de ouders meer zelfvertrouwen in de omgang met hun baby
 • Het leren begrijpen van de lichaamstaal van hun baby
 • Het geeft je “tools” om je baby te kalmeren bij bv darmklachten
 • Het water wordt per sessie steeds vervangen en heeft een veilige constante temperatuur van      37 °C ( dit geeft de baby het gevoel van toen hij/zij nog in de buik zat) 

Praktisch:

Wij zorgen voor een zwemluier, badcape en zwembroekje, jullie brengen een verse luier en kleertjes mee. 

Tarieven: 

hydrotherapie (30 min): 35€

Hydrotherapie+ babymassage: 55€ 

contact: 0499/14 05 90 of info@praktijkdegordel.be

Postnatale kine of bekkenbodemrevalidatie

Het is zeer belangrijk om 6 weken na je bevalling te starten met postnatale kinesitherapie voor een optimaal herstel van de 9 maanden durende zwangerschap. Je kinesitherapeut kan je vervolgens ook begeleiden bij het hervatten van sportactiviteiten. Er wordt vooral gewerkt op het herstellen en conditioneren van buik-, rug-, en bekkenbodemspieren. Eerst starten we individueel en doen we een grondige check-up. Na een aantal sessies starten we met de oefeningen en dit doen we met een 2 tot 4- tal mama’s samen gedurende één uur. Jouw baby hoef je niet thuis te laten! Wanneer de mogelijkheid er is geef ik oefeningen om samen met je baby uit te voeren, dubbel plezier dus! 

Vanuit mijn onderzoek voor mijn diploma licht ik hier  nog enkele belangrijke redenen toe om perinatale kinesitherapie te volgen: 

 • Urinaire incontinentie

Uit studies is gebleken dat veel vrouwen last hebben van urineverlies na hun bevalling, ongeacht of dit vaginaal was of keizersnede. Bekkenbodemspieroefeningen kan ervoor zorgen dat het aantal vrouwen die lijden aan urineverlies na de bevalling daalt. Voor sommige vrouwen zal dit op korte termijn effect hebben, voor anderen zal dit de mogelijkheid om op latere leeftijd urineverlies te ondervinden verminderen. Maar, vrouwen die voor hun bevalling al aan een trainingsprogramma begonnen hadden na hun bevalling minder last van urineverlies. Vroeg starten is dus de boodschap!

 • Bekken en lage rugpijn

In de postnatale fase kunnen de klachten nog enige tijd aanhouden. Net zoals tijdens de zwangerschap blijven vrouwen hier nog te vaak mee rondlopen zonder hulp te zoeken. Kinesitherapie kan de klachten reduceren.

 • Pijn tijdens betrekkingen (dyspareunie)

60 tot 85% van de vrouwen hebben last van pijn tijdens betrekkingen na de bevalling. Deze pijn daalt naargelang de tijd, maar voor 1/5 vrouwen blijft deze pijn langer dan 12 maanden aanhouden. Durf hierover te spreken met uw therapeut! 

Mommy and me fit class 

Dit is de postnatale versie van onze groepsoefeningen voor zwangere vrouwen (Mommy fitclass), maar hier worden alle oefeningen samen met jouw baby/peuter uitgevoerd! Wordt terug fit, maar dit op een leuke manier samen met nog andere mama’s. Kindjes tot de leeftijd van 5 jaar zijn welkom.

Onze vroedvrouw en kinesitherapeut volgden een bijscholing om dit te kunnen geven zodat op een goede manier wordt bewogen en een sneller herstel wordt bereikt. Deze oefeningen zijn zo leuk en makkelijk toe te passen thuis dat je dit iedere dag zou doen! 

Tarief: 10€ per les

Data: woensdagnamiddag en zaterdagochtend. 

contact: info@praktijkdegordel.be of 0499/140590

Vroedvrouw aan huis of in de praktijk

zie pagina vroedkunde